Frans Steijvers Renault V72
Home > Restauratie > Demontage

Demontage

kleuronderzoek

Na de eerdere inventarisatie is gebleken dat de motor een complete revisie nodig heeft. Naar aanleiding van een op deze site vermeld kleuronderzoek heb ik vele reacties gekregen, waarvoor dank.

Bij de demontage en het schoonmaken van de tractor stuitten we op meerdere laklagen. Opeenvolgend, de bovenste laklaag eerst:
- niet origineel oranje
- donkerrood Renault standaardkleur
- oranje Renault standaardkleur
- grondlak

De standaard kleur van de velgen is tevens oranje gebleken. Echter heb ik er voor gekozen de velgen bige-wit te gaan spuiten. Dit om toch een persoonlijk tintje te geven aan de tractor.

Uitgevoerde werkzaamheden

De motor geheel uit elkaar geschroefd
helaas veel onderdelen totaal versleten,
cilinderbussen totaal over de maat,eentje ook nog gescheurd net boven het blok (vandaar die olie lekkage),
zuigers uitgeslagen veergroeven (zijn jaren
terug al eens breder gestoken).
krukas axiaal ingesleten,lagerspeling buiten de tolerantie.
dit was even een domper op de arbeidsvreugde,op internet gezocht op beurzen en shows rondgeneusd niks gevonden.
Toen maar aan de andere delen begonnen;

De (tweetraps) drukgroep is hersteld door het vervangen en afstellen van de drukboutjes en het gangbaar maken van de drukvingers.
- De vooras is geheel gedemonteerd en schoongemaakt.
- De fusee's zijn opgespoten en weer op maat geslepen.de fusee bussen vervangen en op maat geruimd,de axiaallagers op maat gemaakt.
voorwielnaven gereinigd,beide keerringen vernieuwd een binnenlager vervangen en alles van vers vet voorzien.

De centrale pendelas is vervangen door een nieuw exemplaar gedraaid door broer Paul die tevens een nieuwe as en bussen gedraaid heeft voor de bediening van de koppeling (was nodig zie foto's)
- Het stuurhuis is schoongemaakt van binnen en buiten en spelingvrij gesteld.
De remmen uit elkaar ,schoon en gangbaar gemaakt en gelijk in iedere remtrommel 2 schroefdraadgaten gemaakt voor gemakkelijke demontage hiervan.
Van de aftakas lagering een opsluit en segerring vernieuwd (ingesleten).

Donor

Na een lange speurtocht heb ik nota bene in mijn eigen woonplaats een 2de renault tractor op de kop kunnen tikken. Van deze tractor ga ik het blok gebruiken. De beide motoren en kleinere onderdelen zoals het leidingwerk zijn grondig schoongemaakt.

De startmotor en dynamo heb ik ter controle uit elkaar gehaald.De oude originele dynamo ooit vervangen door een wisselstroom type (hogere Laadstroom) was gelukkig door mijn vader in een kist bewaard. Verder heb ik de lagerbusjes vervangen en de collector afgedraaid en schoongemaakt. Van de motorventilator heb ik de lagers vervangen.